dissabte, 23 de juliol del 2011

És el dia de l’assemblea general. L’hem fet al centre parroquial i hi han assistit 91 persones. Hi ha hagut parlaments de les autoritats, del delegat de la unió de GICS, la representant d’ASAFRO, el representant d’Agermanament i l’Ariadna, una de les joves del nostre grup que ha parlat agraint la col·laboració de tothom. S’han comunicat els primers resultats : s’han visitat 112 plantacions i s’han comptat 10 493 palmeres. Després hi ha hagut un menjar de festa, seguint les normes del protocol camerunès. Hi ha una taula llarga amb totes les viandes i com en un self-service i en l’ordre oportú: convidats, delegats de GIC, autoritats locals i planteurs (en primer lloc han dit el nom dels que han fet retorn de crèdit a la GIC), tothom es serveix i s’asseu per menjar.




Abans de l’assemblea general vam fer la visita a la maternal de Logbikoy, un dels projectes en els que participa Agermanament. Com que estem en vacances, l’escola està buida, però hem pogut veure les esplèndides instal·lacions en molt bon estat de manteniment, els tancaments que s’hi han fet i part del material que utilitzen. El Sr Bogmis ens ha recordat tot el funcionament amb les persones que hi treballen, que inclou dues mestres, cuinera, neteja i revisió sanitària periòdica.


Després d’un comiat emotiu hem refet el trajecte d’anada, tornant cap a Bot-Makak. Resultat: 3 hores per fer 50 km amb cames adormides i cul quadrat.

divendres, 22 de juliol del 2011

Al matí hem continuat la visita a les plantacions; ens tocava la zona de Logbikoy. Mentrestant, dos de nosaltres han anat amb la presidenta d’una GIC (grup d’iniciativa comuna) de dones d’agricultura, a visitar la seva plantació. Han omplert un qüestionari i a la tarda han vingut les presidentes de totes les GIC per fer una reunió on s’ha fet la fitxa de cadascuna de les GIC i han parlat també dels problemes generals. També se’ls ha demanant que omplin el qüestionari obert de punts forts, febles i aspectes a millorar del funcionament de les GIC. Cadascuna té un nom d’allò més curiós (Harmonia, dones emprenedores…). En acabar hi ha hagut la reunió amb els encarregats de les premses d’oli i el cap la unió, principalment per valorar el tema del retorn del crèdit a ASAFRO. Finalment al vespre ens hem reunit una estona per preparar l’assemblea de demà i les dones de les GIC han estat fins ben tard a la cuina de darrera de la casa començant els preparatius del menjar de demà, amb un bon foc al terra i pelant cacauets.






dijous, 21 de juliol del 2011

Matí de plantacions.

A la tarda hem anat a visitar Ngog- Lituba , la muntanya sagrada dels bassà, els camerunesos de la regió on ens trobem. Hi ha la llegenda que tots els seus ancestres van sortir d’una balma que té aquesta muntanya de roca negra. De camí hem pogut veure el canvi brusc de vegetació, passant de la selva a la sabana, més plana i amb menys vegetació. Les vistes des del cim són imponents, amb una visió panonàmica de la zona que convida a la reflexió. També hem aprofitat per trucar pel mobil ja que és un dels únics punts des d’on hi ha cobertura.





dimecres, 20 de juliol del 2011

Matí de plantacions. Aquestes visites, amb petites incursions a la selva quan les plantacions són allunyades del camí, ens permeten aprendre moltes coses que ens són totalment desconegudes i la gent que ens acompanya , generalment té també molta curiositat per saber coses nostres. Hem après sobre els fruits de la cola, el bitacolà, el cacao, les prunes (o bitoro com li diuen en bassà), l’escorça de l’arbre que fan servir en infusió per guarir el paludisme…i moltes coses més! Les estades a les cases per a fer les enquestes són també una estona que ens permet entreveure una petita part de la seva realitat. Per poc que tinguin, a cops ens ofereixen vi de palma, cacauets o cola.


Ens retrobem al bar del carrefour de Nyanon. Les cruïlles de carretera sempre són punts reunió, amb bars i activitat comercial de tota mena. Descansem prenent una beguda amb la gent que ens ha acompanyat a les plantacions i coneixem el primer bebé albí africà, el petit de la mestressa del bar.

Tarda de futbol pels joves que accepten el repte de jugar un partit. La part central del camp és com una petita platja de sorra, té una mica d’herba pel voltant i els límits ningú sap del cert on acaben. N’hi ha que juguen amb xancletes, descalços o bambes. Hem de dir que malgrat que la diferencia en la forma física i resistència és considerable, tots van poder acabar el partit amb dignitat.



dimarts, 19 de juliol del 2011

Sortim de matí i ens organitzem en 6 parelles. Cadascuna va acompanyada per un delegat de GIC i el planteur (camperol) que anem a visitar, encara que sempre s’hi afegeix més gent. Cada grup farà l’enquesta on es valora l’accés, l’estat de la plantació, els cultius adicionals que s’hi fan i el recompte de palmeres, a més de qüestions relacionades amb la producció i destí de l’oli si ja estan en producció. Seguidament i ja a la casa del planteur fem l’enquesta que recull la informació sobre la situació familiar: composició, estudis, condicions de la vivenda, propietats, sanitat, aigua.
Per acabar els hi deixem un qüestionari anònim obert que entregaran el dia de l’assemblea per valorar deficiències i punts forts del funcionament de les GIC, així com per fer propostes de millora i suggeriments. Ha estat una feina dura però principalment un gran impacte amb quantitat d’estímuls a processar, especialment pels que són al Camerun per primera vegada. Ens retrobem tots cap a les quatre de la tarda, descansem i juntament amb el coordinardor d’ASAFRO i el delegat de la unió fem una primera valoració i ens comuniquen el programa pel dia següent. Ànims, ens esperen tres dies com aquest!!









dilluns, 18 de juliol del 2011


Marxem cap a Nyanon (Logbicoy) amb dues parades.  La primera a Bot-Makak per deixar part de l’equipatge i visitar el Foyer (un centre social on s’hi duen a terme diverses activitats, entre elles el projecte «a mà » – quan ens hi instal·lem us en donarem detalls. De moment aquí treniu una mostra de l'exposició dels treballs que s'hi fan:

A migdia fem la segona parada a Bobog. Ens hi espera un rector amic d’en Jaume que ens porta dalt d’un turó on hi estan construint una petita església. Realment el lloc triat és magnífic, amb totes les vistes sobre la selva.  Després de dinar plegats les dones del poble ens han ofert cants i danses bassà.

Seguim la ruta aturant-nos al riu Sanaga, un dels més cabalosos del Camerun. Ja en una pujada del tram final, enfilant cap a Nyamamblanc, la furgoneta entra en un gran clot de la cuneta, plena de fang, d’on és impossible sortir pel que anem a reclutar gent al village més proper i entre unes quinze persones l’aixequen a pols i marxem.

Arribem al nostre destí, la casa del Dr. Xavier Planell que actualment està a Barcelona, amb dues hores de retard i ens hi esperen l’encarregat de la UNIÓ de GICS i alguns delegats per fer una reunió on ens expliquen com han organitzat la feina que comencem l’endemà.

diumenge, 17 de juliol del 2011

Aquest mati ens hem trobat amb Richard Mougambe (responsable del taller textil Couleurs du Cameroun que Agermanament ha finançat. Hem parlat del projecte de confeccionar bates per escoles, roba per la llar, camises, pantalons i vestits, per exportar a Catalunya. Ens hem compromès a crear una pàgina web per fer la difusio del catàleg.


Carregant la furgoneta el primer dia per marxar de Douala

Al migdia hem arribat a Boumnyebel, a casa de Charles Kooh (president d'ASAFRO, la contrapart d'Agermanament). Hem fet una reunió amb els professors Hermine i Etienne Marcel de l'Escola de nens sords IMSHA (ESEKA), i els hem fet una comanda de la roba que confeccionen els nens i nenes i que recollirem el proper 5 d'agost quan visitem l'escola. Principalment es destinarà a l'exposició i venda a les fires d'activitats a les quals participa Agermanament. Tambe hem fet una comanda de bates per una escola de Castellar del Valles.